Tromsø 1. – Nord vidék

Dátum: 2009. június 08. (hétfő), kategória: Nord

A koliba csak hétköznap lehet becsekkolni, vagyis első éjszaka még valahol máshol kell ellennem a holmimmal. A reptéren nagy megkönnyebbülésemre találtam csomagmegőrzőt; költséghatékonyabb megoldás lehet, mint egy félezer koronás „budget” szálloda. Érmével működik. Pénzfelváltás végett vettem egy energiaitalt, jól jöhet még.

A sziget, azaz Tromsøya észak-dél irányban nyújtott alakzat. A reptér a nyugati part közepénél található, innen kelet felé lehet átjutni a túlsó partnál lévő egyetemhez. Onnan dél felé haladva, fél-egy óra gyaloglással érhető el a belváros.

A lecuccolás után irány kelet!

to the south from the airport, Tromsø

A reptértől dél felé,

to the east, Tromsøya

majd kelet felé

Tromsøya, June 2009

Bifurkáció. Semmi gond, csak előre!

Tromsøya, June 2009

Trifurkáció. – Rendületlenül!

Itt megtapasztaltam a helyi autósok egy furcsa szokását, hogy a zebrához közeledve lelassítanak, hogy erőszakkal átengedjenek maguk előtt, holott nem is sietek, és még több méterre vagyok a zebrától. Később felfedeztem, hogy több gyalogátkelőhelynél fekvőrendőrök vannak installálva.

Parti fotók:

South Tromsø in June

Déli part. Itt feltankoltam magamat
a reptéren beszerzett energiaitallal.

West Tromsø in June

Nyugati part, kb. délnyugat felé nézve

bench found, West Tromsøya

Talált tárgy

plaque on bench, West Tromsøya

Én pedig ezúton köszönöm nekik szépen.

Itt leültem, hogy elkezdjek készülni a másnap reggel kezdődő tanfolyamra, és egyúttal itt várjam meg az éjféli napsütést. Egyre hűvösebb lett, így kb. fél óra után feladtam, elindultam tovább észak felé. A Napot éjfélre már felhő takarta.

around midnight in June, Tromsø

Midnight Sun, a nyugati partról, északnyugat felé nézve

lonely duck in Tromsø

Tás a mindennapokban

Amint éjféltől haladtam az északi, majd keleti part felé, a nap átvonult északkeletre, így folyamatosan balról-elölről világított – egy makacs felhőn át. Tehát kvázi „követtem egy csillagot”.

North Tromsøya in June

Északi part, kb. kelet felé haladva

North Tromsøya in June

...

A keleti partszakasz kezdeténél a dombtetőn felismertem azt a házcsoportot, ahol estétől lakni fogok. Két irányból is megpróbáltam lefotózni, de e mobiltelefonnal készülő képeken a célterületet sajnos csak a kép közepénél fellelhető néhány pixel reprezentálja:

Ørndalen from north-east, Tromsø

Északkelet felől

Ørndalen from south-east, Tromsø

Délkelet felől

Most pedig már a keleti oldal következik. Ez többnyire be van építve, esetleg építés alatt áll, a nyugati part hangulatának itt nyoma sincs. A parttól befelé pedig ezeket az objektumokat találtam:

regional hospital, Tromsø

Kórház

botanic garden, Tromsø

Botanikus kert

West Tromsøya, June

Keleti part...

West Tromsøya, June

csúnya épületekkel

Útközben megszólított egy negyven-ötvenes fiatalember, hogy nem vagyok-e helybéli véletlenül. Amerikából jött, és hajóval mennek majd tovább családostul, csak az épp vesztegel a kikötőben. Felhívta a figyelmemet egy útmenti növényre, hogy az állítólag kellemetlen hatású, ha hozzáérünk, például büdösek leszünk tőle, meg talán viszketést is okoz. Ehhez képest láttam később egy biciklist és egy gyalogost is, akik számomra ismeretlen céllal belesuhintottak a kezükkel. Talán pofonnak szánták e huncut növénynek

tricky plant in Tromsø

shopping street at night in June, Tromsø

Belváros „éjszaka”, dél felé haladva

Tromsø centre at night in June

Tér éjszaka

South Tromsøya in June

A belvárostól délre: itt fel fogok mászni

Tromsø Museum

Tromsø Museum, még zárva

South Tromsøya nursing home, Tromsø

Ápolda

NRK Troms & Finnmark, Tromsø

Megyei NRK (kb. médiacentrum)

A fenti felmászós kép állapotában úgy képzeltem el, hogy majd nyilván utamba kerül egy jó kis elágazás jobbra, és onnan szépen visszasétálok a centrum felé. Naiv elképzelés volt. Az emelkedőkön felérve némi kanyar és egyben újabb emelkedő következett, a jobbra ágazó alternatívák tömény lakóövezetnek sejlettek. Így aztán feljutottam a további három helyszínhez. 5-6 óra körül sikerült ténylegesen visszaindulni; a lefeléút is kanyargós volt, és lakóházak mellett vezetett.

Parkgata & Kirkegårdsvegen, Tromsø

Ez már ismét a „belváros”

West Tromsø in June (Hansjordnesgata & Otto Sverdrups gate & Skippergata)

Északabbra, a keleti partnál, délkelet felé nézve

Az éjszaka folyamán a már említett fél órán kívül néhányszor pár percre ültem le, a hőmérséklet miatt nem volt kedvem hosszas „pihengetéshez”. Összesen 12 óra gyaloglás után, reggel beértem a tanfolyam helyszíne elé.

4th floor, pharmacy building, University of Tromsø